В Україні “чорний” ринок земельної оренди процвітає

05 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

У Україні сьогодні більше, ніж 7 мільйонів га земельних ділянок, які належать  державі, а використовуються не ефективно.

Михайло Апостол – радник глави МВС -сказав, що на тих людей, які не ефективно або ж абсолютно безкоштовно використовують державні землі, вже стали заводити кримінальні справи.

У Україні всього 13 млн га землі є в наявності у власності держави. Правда, користування цими землями належним чином не організовано – є ділянки, які навіть не мають кадастрового номера. Половина подібних земель, які знаходяться в оренді, бюджету не дають жодної гривни. Ці земельні ділянки, зокрема, з резерві в Мінагропрода, а також інших відомств.

З метою в реєстр державних земель внести порядок, український ринок землі вимагає детальної і прозорої інвентаризації.

Наприклад, є установи, що не мають техніки, але державні землі їм дісталися. Міністерство освіти, до речі,отримало ділянки, загальна площа яких складає 200 тис.га. Землі ці знаходяться зараз в користуванні різних Внз. Є, звичайно, “чорні орендарі”. Вони, нібито, складають договір, по якому зобов’язуються спільно обробляти землю, але договори ці, природно, не законні, і вони заволодівають фактично, землями, користуючись ними безкарно.

Як стало відомо, сьогодні з 1 млн. га землі, належної Національної академії аграрних наук, вдалося залишити близько 390 тис. га.

За твердженням Апостола, земельні ділянки, належний НААН, виводили не один рік і різними способами. Якісь землі були передані під особисте користування, якісь відведені під забудови, ну а інші були просто продані.