Як громадянину України продати квартиру в Криму?

25 Серпня 2015 Спеціальні пропозиції

Здійснити операцію купівлі-продажу власної квартири на території Криму навіть в умовах сьогоднішньої нестабільної політичної ситуації цілком можливо. Щоправда, продати її вийде лише на російських правах. Щоб провести цю процедуру, необхідно подати інформацію про нерухомість в Росреєстр. Вся документація повинна бути російською мовою. Виконати переклад можна в Росреєстрі, що обійдеться вам приблизно в 1000 грн за сторінку. Реєстрацію проводять протягом 1,5 місяця. Начебто все нескладно, але українці воліють передавати цю справу агенту з нерухомості, який спеціалізується на реалізації такого майна. Ми пропонуємо вашій увазі поради, які зможуть пролити світло на питання про те, як продати квартиру в Криму громадянам України, а також допоможуть владнати всі нюанси пов’язані з цією справою.

І. Яким законодавством – України чи Росії – слід керуватися при укладенні договору купівлі-продажу кримської нерухомості?

Оскільки між Україною і РФ немає згоди щодо статусу АРК та м.Севастополя, не може бути і однакової відповіді на це питання. Так, відповідно до ст.1 Закону №1207 Крим є невід’ємною частиною території України, на яку поширюються її закони і Конституція. Таким чином, визнаватися законними і дійсними можуть лише ті фінансові операції, які здійснені відповідно до Закону України. З іншого боку, з точки зору РФ з 21.03.2014 АРК та м.Севастополь є суб’єктами Російської Федерації як республіка і місто федерального значення відповідно. На даний момент, Росія визнає право власності на нерухомість в Криму, якщо вона була придбана за Українським законодавством до приєднання Криму до РФ. Втім, від 21.03.2014 р Росія наполягає на застосуванні на території АРК виключно російських законів. Отже, російські структури можуть вважати неправомірними угоди, які здійснені після зазначеної дати відповідно до українського законодавства щодо нерухомості розташованої в Криму. Оскільки законодавство двох держав, яке суперечить одне одному, не може одночасно застосовуватися до одних і тих же операцій, сторони договору купівлі-продажу кримської нерухомості повинні усвідомлювати, що яку б точку зору вони не прийняли, їм в будь-якому випадку не уникнути порушення законодавства –  чи то з української, чи то з російської сторони.

У той же час, оскільки ми розглядаємо питання про продаж нерухомості саме з боку українських громадян, в подальшому ми будемо керуватися саме українським законодавством. Відповідно до ч.4 ст.11 Закону № 1207 придбання і припинення права власності на нерухомість, яка знаходиться на тимчасово окупованій території, проводиться відповідно до Закону України. А це означає, що порядок укладення, зміст, форма договору купівлі-продажу, а також сплата податків при продажі квартири в Криму з позиції України повинні визначатися виключно українським законодавством.

ІІ. Чи встановлена заборона продажу нерухомості в Криму громадянином України?

Згідно ч.3 ст.11 Закону № 1207 і п.13.1 ст.13 Закону №1636 за директором підприємства або приватною особою, незалежно від статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, зберігається право власності та інші речові права на нерухомість, яка знаходиться в Криму, якщо вона була придбана до початку тимчасової окупації відповідно до законів України. З огляду на це, директор підприємства і юридичні особи на підставі ст.319 ЦК України можуть володіти, користуватися і розпоряджатися належним їм майном на власний розсуд, а також мають право вчиняти щодо своєї власності будь-які дії, які не суперечать законам України (в тому числі, і продати її громадянину РФ).

ІІІ. Який нотаріус вправі посвідчувати договір?

Згідно із ч.4 ст.55 Закону про нотаріат засвідчення угоди щодо відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки та іншого нерухомого майна проводиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідної угоди. Виходячи із буквального тлумачення вказаної норми, в розглядуваному випадку посвідчення договору купівлі-продажу може відбуватися:

  1. в Росії (за місцем реєстрації покупця);
  2. в Криму (за місцезнаходженням будівлі);
  3. на материковій частині України (за місцем реєстрації продавця).

ІV. В якій формі та валюті здійснюється оплата за договором купівлі-продажу?

Стаття 7 Декрету Кабміну від 19.02.93 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» передбачає можливість здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами України в межах торговельного обороту тільки через уповноважені банки. Тобто в розглядуваному випадку розрахунки за договором купівлі-продажу можуть бути лише безготівковими. При цьому, як засіб платежу між резидентами і нерезидентами України використовуються іноземна валюта та грошова одиниця України – гривня.

V. В якій валюті та як продавець може отримати гроші від покупця та ввезти їх в Україну?

Очевидно, що в запитанні йдеться про готівкову форму розрахунків. Вище обґрунтовувалось, що розрахунки в даному випадку можуть бути лише безготівковими. Тому отримання власником – резидентом у громадянина Росії готівки за кримську нерухомість суперечитиме законодавству України.