“Доступне житло”: як держава допомагає українцям купити квартири

26 Лютого 2018 Спеціальні пропозиції

В Україні відновили програму “Доступне житло”. Держава заплатить за житло від 30 до 50% вартості. У 2018 року програму “Доступне житло” замість 1 млрд гривень профінансують на 100 млн гривень, ще 30 млн грн держава виділила на забезпечення молоді житлом. Але це краще ніж в останні роки, коли програма практично не фінансувалася. Сайт “Сегодня” дізнався, за кого держава може заплатити частину вартості житла.

Хто може отримати 30-50% для покупки квартир

“Доступне житло” – це державна підтримка для придбання житла. Вона може покривати 30-50% вартості квартири або будинку.

Програма “Доступне житло” практично не фінансувалася з 2015 року. В кінці листопада програму відновили і виділили на неї 30 млн гривень.

Раніше в програмі могли брати участь тільки ті, хто стоїть в черзі на квартиру – соціально незахищені категорії населення. Але в цьому році в програму включили і тих, хто взагалі не має житла.

Хто може взяти участь в програмі:

Українці, які потребують поліпшення житлових умов;

Той, хто не має власного житла. При цьому нерухомість на непідконтрольних територіях не враховується.

Той, хто має житлову площу менше 13,65 кв. м.

Середній дохід членів сім’ї з розрахунком на одну людину в місяць не повинен бути більше ніж, п’ять середніх зарплат в регіоні. Наприклад, в Херсонській області середня зарплата в жовтні була 5969 гривень. Сім’я з чотирьох осіб із загальним доходом 20 тис. гривень – 5 тис. на людину – може подавати заяву на участь в програмі.

Для тих, хто потребує поліпшення житлових умов держава покриє 30% вартості житла. В цьому році вперше в програму включені учасники АТО і переселенці – для них держава покриє 50% від вартості квартири.

У кожному населеному пункті місцева влада переділяє максимальну вартість квадратного метра для житла. При цьому будинок або квартира повинні бути в новобудові.

У 2017 році держава виділила на програму 30 млн гривень, на 2018 у держбюджеті закладено 100 млн гривень.

Також в Україні є програма пільгового кредитування житла для молоді. За програмою державний кредит можуть отримати українці до 35 років строком до 30 років з відсотковою ставкою до 3%. Однак і на цю програму у держави поки не вистачає грошей. Протягом останніх трьох років з держбюджету взагалі не виділялися кошти на кредитування покупки житла.

Хто може розраховувати на державну підтримку. В Україні, згідно з офіційними даними, більше 400 тисяч сімей знімають квартири. При цьому, за оцінками експертів, в великих містах в найманому житлі живе кожен п’ятий.

“Сьогодні близько 657 000 громадян які потребують поліпшення житлових умов і стоять в квартирних чергах, 10% з них – молодь. Близько 9000 учасників АТО без житла, і їм також потрібна допомога держави і місцевого самоврядування. Зареєстровано понад 1,5 мільйона внутрішніх переселенців, але немає даних, скільки з них потребують вирішення житлового питання “, – заявив Сергій Кімнатний, глава правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

За словами кімнатні, на одного українця в країні припадає 23 кв. м. Для порівняння, в Європейському Союзі цей показник в два рази вище.

Тому в Україні потрібно більше будувати житла. Але без державної підтримки воно буде залишатися недоступним для більшості українців. Згідно з опитуванням, 23% читачів “Сегодня” живуть з батьками, 36% – знімають квартиру або кімнату, стільки ж живуть у власній квартирі.

“Нам потрібно будувати більше житла, тому що це розвиток будівельної галузі та суміжних з нею. Відповідно нам потрібно вирішувати житлові питання, особливо молоді. Відсутність житла штовхає молодь залишати країну і працювати на розвиток економіки інших країн”, – додає Кімнатний.

Але державної підтримки вистачає одиницям. За сім років тільки 3669 українців отримали державну підтримку. Це піввідсотка від тих, хто стоїть в черзі на житло. Наприклад, у 2012 році підтримку отримали 1258 сімей, в 2016 – 39.

Програма “Доступне житло” розрахована з 2010 по 2017 рік. За словами кімнатні вже є проект постанови Кабміну про продовження програми до 2023-го. На 2018 рік у держбюджеті закладено 100 млн гривень на програму, хоча Держфонд просив 1 млрд грн і 857, 121 млн грн на пільгове довгострокове державне кредитування молоді. Цих грошей вистачило б на забезпечення житлом 5000 сімей, в тому числі, учасників АТО і переселенців. За словами кімнатні, за рахунок податків і зборів до бюджету повернулося б 700 млн грн.

Джерело: сайт “Сегодня”