Як купити квартиру в Києві і вирішити питання з податком?

30 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

З першого січня в Україні починається введення податку на нові квартири в Києві. У зв’язку з цим компанія «Столична нерухомість» захотіла розібратися в тому, яка ж насправді особливість податків, що вводяться.
Хто ж повинен платити, а, головне, за що?
Отже, розглянемо детальніше нові правила. Податок на загальну площу, як житлової, так і нежитлової нерухомості може бути встановлений у розмірі 24 гривен 36 копійок або ж враховується усього 2% від мінімальної однорічної зарплати. Остаточна податкова ставка буде обумовлена тільки тоді, коли документи поступлять в місцеві органи влади.
Пільга на податок може бути надана тільки тим фізичним особам, які мають квартири, площа яких не менше 60 квадратів, а також власникам будинків, з площею 120 квадратів. Але, у тому випадку, якщо ж квартирою володіють декілька власників, то і загальна площа рівномірно розділяється між ними. Наприклад, якщо загальна площа будинку складає 80 квадратів, а власників дві людини, то, розділивши навпіл, на кожного власника, виходить по 40 квадратів. Виходячи з цього, податок не платиться.
Більше того, органи місцевої влади можуть самостійно встановлювати додаткову пільгу, виходячи з доходів громадян, які мають квартири з видом на Дніпро. Але, поки так ще і не зрозуміло, яким же чином нараховується цей податок, якщо людина має нерухомість в різних регіонах. А усе тому, що податок нараховується не за місцем прописки власника, а за місцем розташування квартири або будинку.
Що стосується Львівської області, то від цього нововведення не чекають занадто багато, тому багато міст так і не планують запускати цей вид податку. Багато юристів говорять про те, що є деякі способи, які дозволяють взагалі не оплачувати податок. Одним з найпоширеніших способів є оформлення загальної площі на декількох власників, що дасть можливість втекти від такого виду оподаткування.
Але, як же в даному випадку податок зможе вплинути на ринок?
Звичайно, цей податок дуже сильно може відбитися на ринку нерухомості. В даному випадку попит на малогабаритні квартири може піти вгору, оскільки податок на них платити не треба. Звертаючи увагу на первинний ринок, покупець завжди вибиратиме той варіант, за який не треба буде сплачувати податок. Ріелтори прогнозують, що вартість самої нерухомості підвищуватися не буде, тому як об’єм податку не такий вже і великий.