Як правильно в Криму треба оформляти продаж квартири

06 Жовтня 2015 Спеціальні пропозиції

Необхідно укладати угоду в Україні на її материковій частині.
«У Криму продала квартиру, зрозуміло, за Російським законодавством. Чи необхідно мені купівлю-продаж реєструвати в Україні? У випадку якщо треба, то поясните як?», – Ю. Юлія з міста Києва.
Адвокат, Юрій Андрощук, відповідає: «Відомо, що угоди, що стосуються відчуження в Криму нерухомості, за законами Росії Україна не визнає. Тому, згідно з українським реєстром про права власності на усю нерухомість, саме ви як і раніше залишаєтеся хазяїном квартири. Таким чином, виходить, що в український реєстр укладений договір не включений.
Виходить, що усе залежить від того, які цілі ви переслідуєте, і у вас, відповідно, є 2 шляхи поведінки. Перший шлях – раз вже ви отримали за квартиру гроші, ви нічого можете не робити. І якщо уявити, що колись, нехай навіть дуже нескоро, Крим знову приєднають до України, тоді ви, як ні в чому не бувало, будете законною власницею цієї квартири, а її новий власник, очевидно, вимушений буде в суді відстоювати свої права власності на цю нерухомість.
Другий шлях, який ви можете вибрати, вам необхідно буде виконати певні процедури, якщо у вас з’явиться можливість дотримуватися законної процедури згідно із законами України. Якщо вам прийшло на розум віддати перевагу цьому варіанту, то ви повинні зібратися в той же час з людиною, яка купила вашу квартиру, і відправитися до нотаріуса, місце зустрічі – це обов’язково материкова частина України. Там ви укладаєте угоду купівлі-продажу, але вже згідно з українським законодавством. Вам необхідно отримати реєстрацію, щоб вас внесли в український реєстр прав власності».