Хто зможе відбирати нерухомість у тих боржників, які мають іпотечні кредити

06 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

Ті ж самі повноваження, які мають зараз державні виконавці, згодом отримають приватні виконавці, окрім лише державних боргів.
Верховна Рада вже отримала від Адміністрації Президента проект закону. Правда, до подібного нововведення окремі юристи ставляться з побоюваннями. Вони вважають, що такому рішенню посприяв тиск фінансових установ, які з усіх сил намагаються у боржників, які мають іпотечні кредити, відбирати активно нерухомість.
Спочатку планувалося, що приватні виконавці будуть займатися лише тими боргами, які з різним державним майном не пов’язані. Окрім цього, їм заборонили виселяти або ж вселяти українців у їхні квартири (але закон не забороняв конфісковувати техніку або ж автомобілі). А от вже остаточний варіант цього законопроекту не містить норми про нерухомість – отже, усі приватні виконавці мають можливість працювати з тими справами, які пов’язані з нерухомістю.
Як сказав Вадим Хабібуллін – екс-голова Громадської ради в Виконавчій службі – згідно з тим законом, який зараз прийнятий, приватні виконавці мають повноваження на те, щоб іпотечне житло конфісковувати. А ще приватні виконавці будуть мати право на рахунках блокувати кошти і в квартири боржників заходити примусово. Вони навіть зможуть забирати тих дітей, які постановою суду мають бути передані або іншому батькові чи навіть передані до дитбудинку.
У Міністерстві юстиції впевнені, що робота таких незалежних, приватних ліцензованих виконавців зможе лише покращити сервіс.
Гія Гецадзе, що є заступником міністра юстиції, розповів про те, яким є механізм дії цього закону: громадянин або бізнесмен виграє суд, а потім визначається до яких виконавців йому звернутися, приватних чи державних, з ціллю повернення майна або коштів. Подібним чином система буде децентралізованою, буде створена конкуренція. Але юристи стверджують, що подібна конкуренція може спровокувати монополію великих виконавчих агентств, які будуть у банків «на ставці».