Банки «рулять»: чи можна лишитись нерухомості не за свої борги, а за чужі?

13 Серпня 2015 Спеціальні пропозиції

Розкажемо вам декілька порад, щоб вберегти вас від можливості стати жертвою заставної нерухомості.
В Україні Верховний Суд прийняв рішення і дозволив, щоб банки забирали нерухомість, надану під забезпечення застави, навіть в тому випадку, якщо нерухомість змінила власника.
Виходить, по суті, що ВСУ таким рішенням прикрив брудну схему, яка виводила нерухомість з-під обтяження, дозволяючи її перепродавати декілька разів. Щоправда, жертвами подібного рішення будуть не ті люди, які під заставу віддавали нерухомість, а покупці, які навіть і не підозрювали, що будинок або квартира, яку вони купили, знаходилась колись під заставою.
Всім відомо, що українські суди є найбільш гуманними судами у світі. По суті, якраз завдяки нашим судам подібна схема діяла довгий час.
Позичальник під заставу надавав квартиру за позикою свого родича або по іпотечному кредиту, а через деякий час припиняв погашати кредит, оскарживши в судах договір застави. У випадку, якщо судді рішення приймали на користь самого позичальника, то це давало можливість об’єкт виводити з-під іпотеки, вносячи в держреєстр зміни. З квартири знімали обтяження. Але тут була одна проблема – ці зміни діяли не довго: рівно до того часу, поки банк рішення суду не оскаржить. Якраз в цей маленький проміжок часу власник продавав квартиру, зазвичай, за заниженими цінами. Дуже часто використовували цілу низку перепродажів. Як наслідок – непросто було знайти первинного власника.
Неможливо притягнути до відповідальності всіх тих, хто таким чином продає нерухомість. А ось банк рішення суду може оскаржити, а потім повернути собі заставу. В такому випадку кінцевий власник предмету іпотеки виявляється боржником.
Банк вповноважений від того, хто є кінцевим покупцем нерухомості вимагати, щоб він відшкодував залишок заборгованості або ж повернув йому предмет іпотеки.
Варто зазначити, що варіантів вберегти себе від такої покупки нерухомості, яка може стати власністю банку у покупця мало.
По-перше, спеціалісти радять ретельно перевіряти історію тієї нерухомості, яку ви купуєте: чи часто вона за останній час перепродавалась і чи знаходилась вона під заставою коли-небудь.
По-друге, обов’язково звертайте увагу на ціну: у випадку, якщо куплена квартира була протягом останніх трьох років, а ціна її значно нижча ринкової, то це означає, що тут щось нечисто. Існує закон: якщо продається квартира, яка знаходилась у власності менше, ніж 3 роки, то сплачується «спекулятивний» податок – 5%. Виходить, що навіть якщо продавець змушений терміново переїжджати, то квартиру продавати по ціні, яка нижча за ринкову він точно не буде, а ще при цьому заплатити від загальної суми продажу податок 5%. Ну а якщо саме такий стан справ, то це означає, що продавець терміново хоче позбутися квартири, а покупець має в результаті чудові шанси залишитись і без грошей, і без покупки.