Експерт: чи зможе допомогти децентралізація влади у будівельній галузі в Україні

04 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

У Міністерстві регіонів працюють над програмами та починають впроваджувати їх в життя. Програми ці мають сприяти децентралізації повноважень, стосовно будівельної галузі, а також вони мають створити сприятливі умови для бізнесу.

Роман Абрамовский, який є заступником міністра житлово-комунального господарства, будівництва та регіонального розвитку України, переконаний в тому, що міністерство просто зобов’язане сприяти тому, щоб будівельна галузь отримала децентралізацію повноважень. Як уже відомо, Парламент проголосував за закон, який передбачає децентралізацію повноважень стосовно сфери архітектурно-будівельного контролю. Містобудівне законодавство цей документ також покликаний удосконалити.

Зі слів заступника міністра стало відомо, що необхідно ще прийняти немало нормативно-правових актів, а саме їх має бути ще 11, щоб отримати децентралізацію повноважень даної сфери. А для того, щоб адміністративний тиск, який на собі відчувають учасники будівельного ринку, усунути, в планах міністерства сприяти розвитку саморегулювання в будівництві.

Створили також 3 організації, в повноваження яких входить проведення професійної атестації інженерів-проектувальників, інженерів з технічного нагляду та експертів. Спростять також умови, щоб легше було вести бізнес. Розробили вже низку законопроектів, де передбачили зменшення погоджувальних процедур, а саме їх кількість. Процедура, яка допомагає отримати вихідні дані, також удосконалена. Планують зняти гриф ДСК, що допоможе громадянам отримати доступ до документації, яка належить до будівництва міста.