Юристи розповіли, що чекає спонсорів незаконних будівництв

23 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

Юристи стверджують, що дієвого рішення проблеми незаконного будівництва доки не знайдено.
Ігор Ніконов, що є заступником київського градоначальника, буквально минулого тижня відмітив, що незаконні будівельні об’єкти будуть знесені. Відповідно виникло питання, як поступити інвесторам таких проектів?
Що чекає забудовника?
Велика частина експертів ринку виступає проти покарань забудовників, а юристи відмічають, що людям, що вклали гроші в проект, притягнути до відповідальності шахраїв просто неможливо, оскільки в українському законодавстві відсутній механізм подібного роду.
У країні діє відповідний закон, на основі якого можна накласти штраф на компанії, що здійснюють будівельну діяльність, не маючи спеціального дозволу і що займаються залученням підрядників без ліцензії. Звідси витікає, що інвестори таких проектів є жертвами дій шахраїв, але довести намір забудовника не є можливим, відмічає Іван Кудояр.
Як розв’язати проблему?
Якщо будівництво об’єкту потрапило під незаконну діяльність, на думку експертів, вимагати від забудовника повернути засоби практично марно. Єдиний документ, на який можна послатися, – це договір інвестування, що укладається, який регулює взаємовідносини обох сторін. Саме з цієї причини немало недобросовісних забудовників віддають перевагу напівлегальним схемам, ніж створенню ФФБ, оскільки в першому випадку інвесторам практично неможливо повернути вкладені кошти назад.
Також в законодавстві держави відсутня дієва схема, що дозволяє компенсувати збитки, які потерпів інвестор. Відштовхуватися доводиться виключно від умов інвестиційного договору, де відшкодування відбувається відповідно до умов, але частенько ці прописані правила виконують виключно добросовісними будівельними компаніями.
У разі звернення інвестора до суду з позовом і отримання схвалення заявки, майно забудовника можна продати і за рахунок отриманих коштів компенсувати збитки, але нерідко майно здається в оренду, а засобів від його реалізації просто не вистачить усім інвесторам.
Кращі вихід з такої ситуації – колективні позови від інвесторів проекту з проханням завершення будівництва. Але прецеденти подібного роду нічому не навчили жителів столиці. У випадку з “Еліта-центром”, нерухомість була надана лише 267 з 1443. На сьогодні відповідно до даних, число потерпілих, які вклали у будівництво більше 15 тис. гривен кожен, набагато більше.