Жителів України можуть змусити страхувати квартири

06 Жовтня 2015 Спеціальні пропозиції

Експерти говорять, що цієї осені Верховна Рада розглядатиме відповідний законопроект.
Тих людей, які є власниками і орендарями квартир в міських багатоповерхівках, планують змусити придбавати страховку відповідальності третьою особою. Такий законопроект в українській Верховній Раді вже зареєстрований. Згідно з цим документом, контролювати наявність страховок планують доручити керівникам у багатоквартирних будинках. Експерти прогнозують, що в зал Верховної Ради документ зможе потрапити не раніше, ніж в жовтні або листопаді місяці.
«Сьогодні дуже важливо прийняти систему, яка ефективніше захищатиме громадян від матеріальних збитків, заподіяти які можуть вибухи газу, пожежі і водні стихійні лиха», – так свідчить пояснювальна записка до законопроекту. Один і дуже важливий елемент подібної системи – це необхідне страхування відповідальність наймачів або власників квартир«, – так вважає автор документу Мартиняк Сергій «Воля народу».
В Україні змусити, щоб ті, хто володіє житлом, і ті, хто орендує житло, страхувалися, робили спроби вже неодноразово. Наприклад, коли на заході України був паводок (2008 р.) міністр МНС призвав не лише вводити обов’язкову страховку майна, він також порахував, що в подібних випадках максимальною страховою виплатою буде 100 тисяч гривен, це у разі, якщо за рік вартість страховки складатиме 100 гривен.
Мартиняк у своєму законопроекті розміри тарифу і ліміту виплат не обговорює. Припускають, що їх встановлять постановою Кабміну. Експерти зробили попередні оцінки, і пришли до наступних результатів: в даному конкретному випадку цифри будуть в 2 рази в порівнянні з 2008 роком. Це пов’язано з тим, що планують страхування відповідальності власника перед 3-ю особою, і ніяк не йдеться про різні стихійні лиха.
«До тих пір, поки на території України дуже багато людей проживають в старих квартирах, які давно не ремонтовані, то сусіди їх житлу великого збитку заподіяти просто не зможуть», – так висловлюється голова комісії, яка займається страхуванням українського товариства фін. аналітиків, Черняхівський В’ячеслав. На його думку, витрати страховиків, щоб організувати подібний бізнес, перевищуватимуть страхові виплати. Саме з цієї причини Черняхівський просто не бачить, щоб в подібному страхуванні був економічний сенс.
Не згоден з ним Ігор Яковенко – президент асоціації під назвою «Страховий бізнес». «Оскільки населення вже давно за межею бідності, то воно не в силах компенсувати той збиток, який може бути нанесений сусідами. Ось, приміром, моя знайома ніяк не може переїхати жити в центр Києва у свою нову квартиру тільки з тієї причини, що літня сусідка, яка живе згори, її залила. У квартирі обстановка зробилася повною непридатною, ну а у старенької немає ніякої можливості компенсувати збиток», – розповів нам Ігор Яковенко.