Які податки та збори необхідно сплатити при операціях з нерухомістю

03 Квітня 2017 Спеціальні пропозиції

При укладенні договорів пов’язаних з нерухомим майном, чинними правовими нормами передбачена оплата ряду податків і зборів.
Розмір податків та зборів, а також порядок оплати прописаний в Податковому кодексі України. Залежно від типу операції сума і необхідність оплати варіює для різних категорій громадян.
При укладенні угоди сторони повинні сплачувати податки у відповідності зі статтею 172 НК України «Порядок оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна» і військовий збір, який встановлений підрозділу 10 перехідних положень ПК України.
Пенсійний збір оплачується відповідно до ч. 10 статті 4 ч. і 8 статті 2 Закону України «Про збір на обов’язкове пенсійне страхування». При проведенні операцій із земельними ділянками пенсійний збір не стягується.
При операціях з нерухомістю, якщо договірна та оціночна вартість нерухомості різні, розрахунок податків і пенсійного збору буде здійснюватися від більш високої ціни.

В цілях оподаткування виділяють такі види нерухомості:
– будівлі та будинки, нежитлові приміщення, квартири та інші житлові приміщення;
– земельні ділянки;
– об’єкти незавершеного будівництва;
– рухомі речі, на які поширюється режим нерухомого майна: літаки, морські і судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти, інші речі, які підлягають внесенню у державний реєстр.
Нотаріальне посвідчення договорів про нерухомості
Всі цивільні договори по відчуженню нерухомості підлягають нотаріальному засвідченню та реєстрації державою. Дана норма не поширюється на набуття права власності на об’єкт нерухомості за рішенням суду, де немає нотаріуса. Такий спосіб вважається внедоговорным.
Нотаріус може посвідчити договір, якщо нерухомість пройшла процедуру оцінки і сплачені всі податки і збори. Оцінка об’єкта нерухомості проводиться спеціалістом-оцінювачем, який внесений до Державного реєстру оцінювачів.
Джерело: domik.ua