Кияни столичні квартири проміняли на житло в передмісті

29 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

По Київській області за першу половину 2015 року та кількість житла, яке було введено в експлуатацію, перевищила столичне житло на 45%. Більше того, якщо брати угоди в середньому за місяць, то їх кількість по передмістю в житлових комплексах вище від 15 до 20%, якщо порівнювати з новобудовами в столиці эконом-классу. Розповів про це Дмитро Шостя. Він працює керівником відділу продажів.
Експерт evromisto.ua стверджує, що за серпень 2015 року по Київській області на продаж були виставлені квартири з 213 житлових комплексів. Тобто, виходить, що за перші півроку в 2015 році приміські житлові комплекси поповнилися новими проектами: їх стало на 19 більше, а загальний об’єм пропозиції склав приблизно 4,5 тисячі квартир. Важливо відмітити, що 71% від усіх нових пропозицій розташовані поряд з Варшавським і Житомирським напрямами.
Аналітики дають такі дані: в передмісті ціни можуть коливатися від 8 тис. гривен до 17 тис. гривень за метр квадратний.
«Ринок житла в передмісті зміг обігнати місто Київ, як по кількості тих об’єктів, які введені, так і за кількістю проданих квартир. У той період, коли була висока активність покупців, а на цей рік найактивніші покупці були в лютому і червні місяці, та кількість угод там, де самі затребувані, а також приміські житлові комплекси, що добре зарекомендували себе, за місяць досягло від 80 до 100 квартир«, – повідомляє Шостя, роблячи посилання на ті дані, які йому дали аналітики відділу продажів.
Експерти упевнені, що головний чинник, який визначає в передмісті Києва придбання житла, – це ціна. Від початку 2015 року квадратний метр на приміські житлові комплекси виріс в ціні на 25%. У серпні 2015 року ціна складала 11 тис. гривен за метр квадратний. А мінімальна вартість при цьому одного квадратного метра по Київській області бере старт від ціни 7,5 тис. гривен за метр квадратний. Ціну, а вірніше її верхню планку, для усіх приміських комплексів обмежують ціною в новобудовах, розташованих на околиці Києва. Саме з цієї причини девелопери активно вводять в практику прямі знижки, а також акції, щоб стимулювати інтерес покупців.
Стверджують також, що 80% від усіх покупців житла, нерухомість придбавають в передмісті для того, щоб особисто там проживати. І у них немає достатньої суми, щоб купити квартиру в Києві.
Більше того, вибрати малометражну квартиру, та ще, щоб на неї була доступна ціна в столиці, в раз 10 складніше, ніж по області. Це обумовлено частково наступним: робити проект житлового комплексу, де велика кількість студій набагато складніша, а також дорожче, ніж, якщо будувати класичні двокімнатні і трикімнатні квартири. Оскільки у нас зараз жорстка цінова конкуренція, те малогабаритне житло і квартири-студії є основним форматом, що зберіг в собі стійкий попит за умови зниження доходів усього населення, яке відбувається на тлі того, що знижується платоспроможний попит.