Хто і як повинен платити податки при продажу квартири, отриманої в спадок.

20 Березня 2017 Спеціальні пропозиції

Дохід від продажу квартири, отриманої в спадщину, не оподатковується, навіть якщо право власності на нерухомість отримано менше трьох років.
При продажу нерухомості, отриманої у спадок , застосовуються пільгові умови оподаткування доходу. У якому випадку необхідно платити податок при продажу спадщини:
Розмір податку на дохід при продажу квартири
При продажу квартир у Київі або іншому населеному пункті власник повинен сплатити податок на отриманий дохід. Ставка податку на дохід фізичної особи становить 5% від суми заявленої ціни нерухомості, якщо продавець вважається громадянином України і 18% – якщо квартиру продає громадянин іншої країни.
Коли продаж нерухомості не оподатковується
В Податковому кодексі України затверджено ставки податків на дохід при укладенні договорів купівлі-продажу нерухомості, перейшла власнику-продавцю у спадок. Згідно п. 172.1 статті 172 документа, дохід від продажу успадкованої квартири, не підлягає оподаткуванню , і у випадках, коли нерухомість перебувала у власності менше трьох років. Та ж норма застосовується при продажу приватного будинку, частини квартири, садового або дачного будиночка.
Правові норми не зобов’язують сплачувати податок на дохід від продажу при відчуження господарсько-побутових споруд , що знаходяться в межах єдиного ділянки землі з житловим або садовим (дачним) будинком та оформляються однією операцією продажу.
Таким чином, отримавши, наприклад , у спадок нерухомість у Києві, спадкоємець може її продати раніше трирічного строку та не сплачувати податок на дохід.
Джерело: domik.ua