Основні положення реформи Госгеокадастра

18 Серпня 2015 Спеціальні пропозиції

У сфері земельних стосунків настають нові реформи. Їх має намір зробити держслужба, що займається питаннями кадастру, картографії і геодезії.
Максим Мартинюк – глава Госгеокадастра – заявляє, що потрібне коригування діяльності відомства, при цьому повинен враховуватися процес по децентралізації влади. Зміну системи земельних стосунків треба для того, щоб організувати передачу повноважень на місця з центру. Крім того, право видавати виписки з Госземкадастра треба делегувати нотаріусам.

Новини Евромісто: Літо. Ринок нерухомості: знижки ростуть, ціни падають.

Окрім цього, Госгеокадастр необхідно навчитися раціональному обліку тих земель сільськогосподарського призначення, якими раніше він тільки розпоряджався. Для того, щоб це зробити, необхідно довести до досконалості питання геодезії, а також картографії. “Навести порядок в сфері за розпорядженням землею -ось який пріорітет зараз в Госгеокадастра”, – говорить Мартинюк. Ось, наприклад, завдяки аукціонам стало можливо продавати абсолютно будь-які права на оренду земельних ділянок або ж самі ділянки. Саме завдяки цьому ставка оренди може збільшитися в пару-трійку разів під час подібних торгів.

Новини Евромісто: Квартири в Києві. Найбільш економні варіанти оренди
Треба помітити, що якість надання адміністративних послуг недостатньо висока. Саме тому Госгеокадастру необхідно істотно збільшити їх якості, крім того треба налагодити таку роботу безпосередньо в Інтернеті. На сьогодні вже існує перший електронний сервіс, яким в добу можуть скористатися десятки українців. Усе це доводить, що для населення дуже ефективні подібні ресурси. Стало відомо, що зовсім скоро в планах Госгеокадастра розробити Концепцію, яка відповідатиме за розвиток вУкраїні земельних стосунків до 2020 року, а також удосконалити роботу сфери земельних стосунків.