Допомога при купівлі нерухомості

12 Червня 2015 Спеціальні пропозиції

Людина, що бажає купити квартиру, починаєт з пошуку відповідного житла. Коли об’єкт знайдений, і з продавцем вдалося домовитися, вноситься завдаток. Потім обидві сторони перевіряють коректність документів один одного. Якщо все гаразд, укладається угода та нерухомість змінює свого власника.
Самостійний пошук житла відніме час, і, звичайно, краще буде доручити це завдання ріелтору. Але, все ж, тут можна впоратися самому. Однак, при оформленні документів звернення до фахівця – вже необхідність. Договір читайте уважно. Кожен його пункт повинен бути гранично ясний.
Якщо ви наймали ріелтора, який знайшов відповідну вам житлоплощу, але від покупки раптом вирішили відмовитися, аванс по оплаті ріелтерських послуг втратите. У випадку, коли квартира вас влаштовує, – оформляється договір завдатку. Після цього квартира з продажу знімається.
Завдаток не вноситься, де попало. Всі папери оформляються в агентстві, в присутності працівника або юриста. Агентство продовжує контролювати укладення угоди.
Потім готується інша документація з купівлі-продажу об’єкта нерухомості. Кожне обличчя, в угоді, зобов’язана надати паспорт. Причому друк на паспорті повинна бути видна на фото! Паспорт одруженої людини звіряється з паспортом дружини (повинна збігатися відмітка про шлюб). Потрібно і свідоцтво про шлюб. Другий чоловік повинен бути згоден з проведенням операції.
Коли один з подружжя вважається зниклим безвісти, угоду краще не укладати. Здійснювати операцію з особами, які перебувають на обліку наркологічних і психоневрологічних диспансерах теж не рекомендується. Вона може бути оскаржена і є ризик втратити квартиру.
У випадках, коли власник квартири недієздатний або неповнолітній, згода на проведення угоди видає опікунська рада. В ідеалі за кілька днів до здійснення угоди продавцю видається довідка про те, що психічне здоров’я у нього в нормі, і ще одну довідку він отримує, безпосередньо, в день угоди.
Будьте обережні, купуючи квартиру в Вишневом, що належить інваліду, якому терміново потрібні кошти на операцію. Потім суд, з урахуванням цієї обставини, може визнати договір купівлі-продажу недійсним.
Не рекомендується купувати житлоплощу за дорученням. По-перше, підпис в ній нерідко виявляється підробленою. По-друге, якщо господар помре, довіреність втрачає силу.