Операції з нерухомістю: які податки потрібно платити орендодавцям і продавцям у 2017 році

13 Липня 2017 Спеціальні пропозиції

Велика частина витрат при операціях з нерухомістю лягає на власника.

Більшість операцій і угод з нерухомістю в Україні передбачають виплату податків і зборів. Портал Domik.ua розібрався, які платежі необхідно буде внести громадянам, які хочуть заробити на продажу або здачі житла в оренду в 2017 році.

Які податки платить орендодавець.

Ст. 170 Податкового кодексу України передбачає, що орендодавець повинен щокварталу платити 18% від суми отриманого доходу і 1,5% – військового збору. Розмір ставки не залежить від того, який тип нерухомості здається в оренду. Згідно ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за ухилення від сплати податків орендодавцю загрожує штраф в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Оскільки в 2017 році цей показник становить 17 грн, то штраф буде коливатися від 51 до 136 грн. У разі повторного правопорушення протягом року штраф збільшується до 10-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 170-255 грн.

 

Які податки платить продавець нерухомості

При продажу квартири, будинку або земельної ділянки продавець повинен виплатити державне мито в розмірі 1% від ціни об’єкта. Якщо нерухомість перебувала у власності менше 3 років або це другий продаж в році, продавець додатково зобов’язаний сплатити податок на доходи фізосіб у розмірі 5%. При продажу об’єкта комерційної нерухомості податок на доходи фізосіб і військовий збір сплачуються в обов’язковому порядку, незалежно від того, як довго майно перебувало у власності.

Зі свого боку, при здійсненні перерахованих вище угод покупець зобов’язаний виплатити 1% на обов’язкове пенсійне страхування.

Джерело: domik.ua