Скоро власники квартир будуть купувати страховки

14 Серпня 2015 Спеціальні пропозиції

Всі власники і орендатори квартир в багатоповерхівках змушені будуть скоро купувати страховку відповідальності по відношенню до третього лиця.
Цю ініціативу озвучив нардеп, який є членом депутатської групи із «Воля народу», його звати Сергій Мартиняк. Контролювати наявність страховок Мартиняк пропонує управляючим багатоквартирних будинків. Експерти стверджують, що на розгляд в зал ВР документ зможе дістатись не раніше жовтня чи квітня.

Читайте ще на Евромісто: Найбільш економні варіанти оренди в Києві

«Сьогодні необхідно вводити більш ефективні системи, які зможуть захистити громадян від можливих матеріальних збитків, спричинених пожежею, вибухом газу або ушкоджень водою», – так пояснив свій законопроект автор. Головним елементом даної системи, вважає Мартиняк, Буде обов’язкове страхування про відповідальність власників або наймачів квартир.
Добитись того, щоб власники і орендатори житла в Україні страхувались, намагались неодноразово. Наприклад, коли в Західній Україні був паводок (2008), міністр МНС призвав не лише ввести обов’язкове страхування майна, а також зробив підрахунки, що максимальна сума, яка повинна виплачуватись в даному випадку, складатиме 100 тисяч гривень за умови, що вартість страховки в рік – 100 гривень.

Читайте ще на Евромісто: На продаж виставлена квартира Луценко: скільки ж захоче народний обранець?

Сергій Мартиняк в своєму законопроекті розмір лімітів і тарифів виплат не окреслює. Мається на увазі, що Кабмін своєю постановою ці розцінки установить. Експерти оцінили попередньо, що в цьому випадку цифри будуть вдвічі менші, в порівнянні з 2008 роком. Справа в тому, що питання стоїть про страхування відповідальності власника перед третьою стороною, а ніяк не стихійні лиха.
Думки спеціалістів з приводу цього законопроекту Сергія Мартиняка розійшлися. Одні вважають його непотрібним і неприбутковим, інші – навпаки вважають подібну ініціативу С.Мартиняка своєчасною.
Василь Дарков, голова правління об’єднання під назвою «Страховий захист», також вважає, що страховка ризику власника квартири актуальна. Щоправда, якщо це стосується практично всіх українців, то цю ідею необхідно активно обговорювати в громадськістю, з регуляторами і страховиками. А поки цього нічого не було. Дарков вважає, що подібна таємничість може означати, що основною метою законопроекту є не захист всіх власників квартир. Просто так хочуть створити нішу для того, щоб організувати бізнес одній або декільком страховим групам. Їх лобістом і міг стати сам Мартиняк. Дарков каже, що так буває зазвичай, коли чиновники до тих видів страхування, які вважають обов’язковими, допускають пару-трійку «своїх» компаній і вони на цьому роблять великі гроші. Не складно порахувати: в Україні є 19,4 мільйони квартир, навіть якщо ціна страховки буде складати 50 гривень на рік, то об’єм ринку зможе скласти майже 1 мільярд гривень.