Україна. Оцінка нерухомості: настають нові реформи

14 Серпня 2015 Спеціальні пропозиції

В планах фонду держмайна провести реформу в оцінці майна.
Першого вересня фонд держмайна має намір в Верховну Раду на розгляд надати законопроект, щоб внести зміни в сфері оціночної діяльності. Ігор Білоус, голова ФДМ зазначив, що по ходу реформи будуть складати рейтинг оцінщиків. З часом цей рейтинг буде впливати на рішення під час оцінювання державних об’єктів. Переглянута буде також вартість послуг, яка встановлена зараз, під час конкурсного відбору ФДМ оцінщиків всіх об’єктів держвласності.
Сьогодні вартості послуг оцінщика від 100 тис. гривень, якщо мова йде про конкурс, і більше 100 тис. гривень, якщо мова йде про тендер. Експерти стверджують, що це ненормально, якщо враховувати те, що суми не змінювались з тих часів, коли курс долара був по 5 гривень.
Отже, якщо вірити проекту закону, то можливо створити орган держрегулювання усієї оціночної діяльності під час оцінки як нерухомості, так і землі. А ще Фонд держмайна має намір створити сертифікат суб’єкту оціночної діяльності. Він буде дійсним на необмежений час. Варто зазначити, що зараз подібний сертифікат видають на певний строк – 3 роки.
А ще, згідно з новими документами, за те, що буде оформлено сертифікат суб’єкту оціночної діяльності, необхідно буде сплатити суму, яка буде дорівнювати п’ятьом неоподаткованим мінімумам доходів громадян. Гроші ці планують відправити в держбюджет. У випадку, якщо сертифікат анулюють, так як можливі грубі порушення закону, то в такому випадку його знову буде можливо отримати через один рік.