В Україні спростили умови ведення будівельного бізнесу: закон №5587

18 Квітня 2017 Спеціальні пропозиції

В Україні прийнятий закон, який спростить ведення бізнесу в сфері будівництва і усуне корупційні ризики.
Як стало відомо прийняті зміни до законодавчих актів України, що стосуються умов ведення будівельної діяльності. Дію затверджених норм повинно сприяти більш ефективному регулюванню господарської діяльності в будівництві. Також завдяки закону підвищаться позиції країни в міжнародному рейтингу «Doing Business» і з’явиться можливість залучити в економіку України близько $1,2 млрд інвестицій.
Нововведення прописані в Законі України №5587, який 13 квітня 2017 року ухвалила Верховна рада України. Нові норми в будівельній галузі отримали підтримку від 276 народних депутатів.
Основними цілями запровадження нових правил були наступні:
– скасування вимог щодо необхідності отримувати дані та технічні умови від Державної служби України з надзвичайних ситуацій;
– підвищення професійного рівня виконавців робіт у будівництві;
– визначення правових умов для удосконалення отримання даних в рамках статистичної звітності держави про об’єкти будівництва, які приймаються в експлуатацію.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко бачить переваги прийнятих норм для будівельної галузі скорочення процедури отримання дозвільних документів . Цього вдасться досягти завдяки скасування необхідності отримання будівельниками технічних умов від Державної служби з надзвичайних ситуацій. «Кожен проектувальник повинен дотримуватися архітектурно-будівельних норм, у тому числі і з пожежної безпеки. Тепер ці вимоги будуть виходити разом з архітектурно-будівельними. А це, в першу чергу, зменшує додаткові походи будівельників до чиновників і усуває корупційну складову. Це дає можливість без зайвих затримок почати будівництво та зменшити вартість квадратного метра побудованої площі. Наша мета: дати можливість будівельним компаніям будувати і створювати робочі місця, а людям дати доступне за ціною і в той же час якісне і сучасне житло», – запевнив Геннадій Зубко.
Цей закон сприяє дерегуляції та розвитку будівельної галузі в Україні.«Законопроект скасовує процедуру отримання технічних умов пожежної та техногенної безпеки, дублюється, адже і так державні норми будівництва враховані на етапі проектування, а також регламентує встановлення вимоги вищої освіти для виконавців будівельних робіт, що сприятиме покращенню їх якості та контролю», – заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.
Джерело:domik.ua