Що українським забудовникам заважає бути конкурентоздатними з європейськими забудовниками?

03 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

Що саме заважає будівельній сфері на Україні стати європейською? Питання це зараз собі задають і імениті експерти, і ріелтори, а також навіть українські інвестори.
Петро Шилюк – президент будівельної палати в Україні – сказав, що сьогодні влада проблем і труднощів у будівельній вітчизняній сфері не помічає. Такої проблеми, з якою почати можна було б відновлювати економіку в Україні, за його словами, не існує, а на ринку проблема є, і не одна. Усередині країни споживчий попит досить невисокий, а також в країнах, які відносяться до ближнього зарубіжжя, помітно знизився ринок збуту.
Не лише забудовників наздогнали проблеми, торкнулися вони також виробників усіх будівельних матеріалів. Внутрішній ринок не може похвалитися високим об’ємом будівництва, тому що на будматеріали попит теж не дуже високий. І це навіть незважаючи на той факт, що виробники будматеріалів мають шанс свою продукцію поставляти в усі країни Європи. Але, на превеликий жаль, небагато компаній змогли скористатися цим шансом.

Дізнавайтеся про інши Новини Нерухомості України: Чому квартира, куплена на біржі, вимагає підтвердження права власності?

Як з’ясувалося, щоб вітчизняні будматеріали змогли вийти на європейські ринки, їм необхідно мати відповідну сертифікацію. Окрім сертифікатів ISO вітчизняні виробники відповідати повинні також іншим вимогам, які існують в Європі.
В Україні будівельні компанії доки теж від ринків Європи дуже далекі. Якщо порівнювати зайнятість в області будівництва в ті часи, коли існував Радянський Союз, то зараз у будівельній сфері задіяні усього лише чверть потенціалу. Наприклад, якщо тоді працювали півтора мільйони людей у будівництві, то зараз там залишилося тільки 380 тисяч. Правда, українські будівельні компанії у своїй роботі виходи на Європу не роблять для себе пріоритетом. У разі, якщо вони матимуть інвестиції тут, то в Україні вони успішно зможуть працювати.
Покращати ситуація для забудовників в Україні зможе тільки тоді, коли в країні стабілізується стан і настане мир. Також дуже важливо, щоб був достатній рівень інвестицій, програми іпотеки, а також посильні кредитні ставки, плюс збереження, а далі розвиток наявної бази. До речі, в Україні раніше домобудівних комбінатів було 84, а зараз їх налічується менше 10.