До зими оренда квартир виросте в ціні відсотків на 25-30, ну а продажі, неначе завмерли

24 Вересня 2015 Спеціальні пропозиції

За твердженням експертів, не скоро почнеться ріст на ринках продажів. Статися це може тільки у тому випадку, якщо відновиться економіка.
Осінь наближається і українців все частіше цікавлять розцінки на купівлю квартир або на їх оренду. Експерти говорять, що оренда житла у вересні може стати дорожче за відсотки на 25-30. Причина цьому – студенти. А потім сезонно, ближче до зими, ціна падатиме, оскільки в цей час попит відсутній. Ну а ціни купівлі-продажу завмерли, це пов’язано з кризою. Спробуємо зробити маленький аналіз того, що ж на ринку відбувається, чого до осені нам чекати і як ціни відрізняються по Україні. Аналізувати будемо 5 великих міст: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одесу і Львів.
Знімаємо житло. Якщо знайти квартиру в Одесі є можливість за ціною 2500 гривен, то Київ за останній час мінімальну вартість називає від 3500 до 4000 гривен. Максим Ермоленко, працюючий співробітником агентства нерухомості, розповів, що ще цієї весни на околиці Києва квартиру знайти можна було за ціною 3000 гривен. А потім різко підскочили ціни, а у кінці липня – початку серпня ціни трохи знизилися. Зараз варіанти є за ціною 3500 гривень, правда, їх ніхто не бере: «Оренда до середини літа затихла, в ціні впали навіть кімнати. Якщо раніше вони коштували 2000 гривен, то в середині літа – 1600 гривен. Сильно пожвавиться оренда ближче до осені, зростання цін очікується відсотків на 25-30, а це означає, що ціни знову повернуться на колишнє місце: 4000-4500 гривен – буде мінімальна ціна. А починаючи з листопада місяця, саме у цей момент підключаться платежі за тепло, то навіть економ-сегмент може коштувати 6000 гривен (і це ціна однокімнатної квартири)». Правда, Віктор Несин, працюючий главою національної ради ріелторської палати в Україні, в цьому не упевнений: «Ціну на оренду власники намагатимуться збільшити унаслідок нових платежів за »комуналку«. Правда, люди стануть підшукувати дешевші для себе варіанти. Правда, дійсно попит виросте, і в основному цей ріст буде завдяки студентам.
Продаємо квартири. Практично не має попиту купівлі квартир, стверджує Ермоленко: «Хіба що є одиничні угоди. Ті покупці, які володіють доларами, чекають, що буде подальша девальвація гривни, а відповідно в доларах ціни знизяться». Несин стверджує, що сильно сподіватися, що активізується ринок нерухомості до осені, не варто: «Ринок первинного житла зараз випробовує невеликий попит. У тих місцях, де забудовники мають можливість на квадрат поставити ціну 14000-15000 гривен в місті Києві, ще квартири купують. А ось на вторинному ринку, там, де середня ціна квадратного метра складає 1000 доларів, немає попиту. Ринок стане стагнувати, а ціни знижуватимуться, приблизно відсотків на 5 за місяць, і тривати це буде до кінця грудня.
Сергій Костецький, який працює аналітиком відомої консалтингової компанії, констатує той факт, що квартири продають зараз практично без торгу – в хід відразу йде мінімальна ціна, оскільки іноді 100 або 200 доларів зможуть відвести покупця.
Знижки треба просити за те, що відсутній гаряча вода або погані шпалери. Професійні ріелтори і навіть прості українці стверджують, що у орендодавців і у продавців є можливість отримувати знижки. Наприклад, Віталій Пиненко, киянин, добився, щоб понизили вартість оренди його однокімнатної квартири, і допомогла йому тут вода. Йому хазяїн погодився на 3 місяці зробити знижку, розмір знижки – 550 гривен, тому що якраз на цей термін в квартирі була відключена гаряча вода, а бойлер був відсутній. А Ірина Авраменко, Одеситка, змогла заощадити на ремонті. Вона в місяць платила на 450 гривен менше, а в цей період саме міняйло шпалери, і матеріал на ремонт закупив сам хазяїн. Максим Ермоленко, риелтор, розповідає, що часто знижки також роблять під час купівлі квартири. Як аргумент може спрацювати навіть той факт, що ви в наявності маєте долари і здатні відразу проплатити. Забудовники вмить зроблять знижку відсотків на 5-10. Також спрацювати може той факт, що у будинках по сусідству є варіанти дешевше.
Правда, разом з цим, з його слів нам стало відомо, що сторгуватися, щоб оренда була дешевшою спочатку дуже складно. Десятками можна наводити аргументи: у будинку навпроти квартири дешевше, поганий ремонт, але якщо під під’їздом у хазяїв чекають ще 3-5 потенційних наймачів, то хазяї на це не реагують. Сторгуватися вдається тільки в тому, випадку, коли спочатку розцінки на оренду завищені.